Kozcağız Baraj, hem Bartın ili hem de Kozcağız beldesi için tarımsal sulama ve taşkın kontrolü alanlarında kritik bir rol oynayacak. Programa katılan Mehmet Akif Balta, yaptığı konuşmada, su kaynaklarının etkin yönetiminin Türkiye'nin geleceği için ne denli önemli olduğunun altını çizdi.
Balta, konuşmasında Türkiye’nin su kaynaklarının yönetilmesinin önemini vurgulayarak, ülkemizin yarı kurak iklim kuşağında bulunduğunu ve su kaynaklarının stratejik olarak planlanması gerektiğini belirtti. DSİ'nin, suyun yönetilmesinde, tarımsal sulamadan enerji üretimine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunduğunu dile getiren Balta, su kaynaklarının etkin kullanımı ile tarımsal üretim ve enerji arzının sürdürülebilir hale getirildiğini ifade etti.
“Suyun yönetimi ülkemizin geleceği için kritik öneme sahip.” diyen Balta, artan nüfusun, su talebini de beraberinde getirdiğini ve kişi başına düşen su miktarının azalmasına neden olduğunu kaydetti. DSİ’nin bu noktada tarım, enerji ve çevre başta olmak üzere dört ana sektörde projeler yürüttüğünü belirterek, barajların su depolama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi gibi birçok önemli işlevi yerine getirdiğini vurguladı.
DSİ’nin bugüne kadar Türkiye genelinde 17.591 adet su ve sulama tesisi inşa ettiğini belirten Balta, bu projelerin toplam yatırım değerinin 5,4 trilyon TL’yi bulduğunu açıkladı. Bu yatırımların yaklaşık 2,4 trilyon TL’lik kısmının son 22 yılda gerçekleştirildiğini vurgulayan Balta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin su yönetimi alanında önemli projelere imza attığını söyledi.
Balta, ülkemizde inşa edilen dev projeler arasında Ilısu Barajı, Yusufeli Barajı ve HES, Deriner Barajı ve HES, Ermenek Barajı ve HES, Çine Adnan Menderes Barajı ve Hidroelektrik Santrali gibi büyük yatırımların yer aldığını belirtti. “Bu projeler sayesinde, ülkemizin su kaynakları hem enerji üretimi hem de tarımsal sulama açısından daha etkin kullanılmaktadır” diyen Balta, Kozcağız Barajı’nın da bu projeler arasında yer alacağını ifade etti.
Kozcağız Barajı’nın Bartın ve Kozcağız beldesi için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Balta, barajın yatırım maliyetinin 1 milyar 820 milyon TL olduğunu söyledi. 54 metre yüksekliğinde olan barajın gövdesinin 1 milyon metreküp dolgu hacmine sahip olduğunu belirtti. Balta, barajda depolanacak 46 milyon metreküp su ile 21 bin dekar tarım arazisinin sulanmasının yanı sıra, Bartın ili ve Kozcağız beldesinin taşkınlardan korunmasının hedeflendiğini kaydetti.
Barajın aynı zamanda taşkın kontrolü için de önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Balta, bu sayede Bartın’da yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanacağını dile getirdi. Kozcağız Barajı'nın sulama projesinin tamamlanmasıyla ekonomiye yıllık 178 milyon TL katkı sağlayacağı öngörülüyor.
DSİ Genel Müdürü Balta, Türkiye genelinde inşa edilen su depolama tesislerinin kuraklık dönemlerinde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir görev üstlendiğini belirtti. Bu tesislerin, tarımsal üretimin ve enerji arzının sürekliliğini sağladığını ve ülke ekonomisine büyük katkılar sunduğunu ifade etti.
Kozcağız Barajı'nın da bu bağlamda, Bartın ve çevresi için hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük bir kazanç olacağı vurgulandı. “Kozcağız Barajı ile hem tarımsal üretim kesintisiz devam edecek hem de bölgedeki vatandaşlarımızın taşkın riskine karşı korunması sağlanacaktır” dedi.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI