TFF amatör liglerde yabancı yasağı olmadığını yayınladığı statüde açıkladı. Amatör İşler Kurulu tarafından hazırlanan yeni statü şöyle:
YABANCI UYRUKLU FUTBOLCULARIN LİSANSLARININ VERİLMESİ İLE İLGİLİ ESASLAR
1) YABANCI UYRUKLU FUTBOLCULARIN FİLİZ LİSANS, VİZE VE TRANSFER İŞLEMLERİ
2024-2025 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de yabancı uyruklu futbolcu oynamayacaktır. Yerel liglerin büyükler kategorisinin en üst liginde yabancı uyruklu futbolcular oynayamazlar. Yani, ilde Süper Amatör, 1. ve 2. Amatör lig’ler varsaSüper Amatör Lig’de yabancı uyruklu futbolcu oynayamaz. 1. ve 2. Amatör liglerde oynar. İlde 1. ve 2. Amatör Ligler varsa, 1. Amatör lig’de oynayamaz, 2. Amatör ligde oynar. İlde sadece birinci Amatör lig varsa yabancı uyruklu futbolcular bu ligde oynarlar ama takımları sezon bitiminde BAL takımı ile baraj müsabakası oynama hakkı elde ettiyse, bu baraj müsabakasında yabancı uyruklular oynayamazlar. Yabancı uyruklu futbolcular kendisi tarafından Türkiye’de enaz 10 ay oturma izni almış olmalıdır. Yabancı uyruklu futbolcular oturma iznini futbol haricindeki spor branşlarından dolayı almışlarsa futbol lisansı verilmez. Şayet, futbol lisansı verildiği anlaşıldığında AFDK’ya sevki yapılarak lisansın iptaline karar verilir. En az 10 aylık oturma izni alan yabancı uyruklu futbolcu başvuru hakkını oturma izninin ilk 6 ayında kullanmak durumundadır. Yabancı uyruklu futbolcuların oynama hakkı olduğu büyükler kategorisindeki takımlarda en fazla 2 (iki) yabancı uyruklu futbolcu müsabaka isim listesine yazılır ve oynayabilir.
2024-2025 sezonunda amatör kulüplerin U18 ve daha küçük yaş kategorilerindeki takımlarda Türkiye’de en az 10 aylık oturma izni almış en fazla 5 (beş)’er yabancı uyruklu futbolcu esame listesine yazılabilir ve oynayabilir.
a) Yabancı uyruklu futbolcuların transfer işlemleri Federasyonca belirlenmiş transfer dönemleri içinde gerçekleştirilir.
b) Yabancı uyruklu futbolcuların Uluslararası transferinde FIFA Kuralları geçerlidir. Türkiye’de transfer yapacak olan yabancı uyruklu futbolcuların transfer ve lisans işlemlerinde Amatör Futbolcu Lisans ve Transfer Talimatı hükümleri uygulanır.
c) Uluslararası transferi yapılan profesyonel futbolcuların, Türkiye’de amatör statüde lisans alabilmeleri için Federasyonca Uluslararası Transfer Tescil Sertifikasının alınmış olmasının yanı sıra, geldiği ülkede profesyonel statüde en son oynadığı resmi müsabaka tarihi üzerinden 30 günlük bir sürenin geçmiş olması zorunludur.
d) Yabancı uyruklu futbolcuların filiz lisans ve vize işlemleri 01 Ağustos 2024 tarihinde başlayıp 13 Haziran 2025 tarihine kadar yapılır. Türkiye’de herhangi bir kulübe tescil işlemi (filiz lisans) yaptırdıktan sonra, başka bir ülkede tescilli olduğu tespit edilen yabancı uyruklu futbolcuların lisans ve tescil işlemleri iptal edilir. Durum, ilgili Ulusal Federasyona bildirilir. İptal tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden Türkiye’de tescil işlemi yapılmaz.
e) Türkiye’de herhangi bir kulüpte tescilli iken, yabancı bir ülkenin resmi müsabakalarına katıldığı tespit edilen yabancı uyruklu futbolcu bu durumun tespiti halinde Disiplin Kurulu’na sevk edilir. Ancak, kendi milli takımlarının maçlarında oynamaları bu hükmün dışındadır.
f) Yabancı uyruklu futbolcuların belgeleri, kulüpleri tarafından eksiksiz olarak Federasyon Bölge Müdürlükleri kanalı ile Amatör İşler Müdürlüğüne gönderilir. Amatör İşler Müdürlüğünce lisans ve tescil işleminin yapılması uygun görülmediği sürece lisans ve tescil işlemi yapılmaz.
g) Yabancı uyruklu futbolcuların Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden aldıkları oturma izin belgesinin aslının TFF Bölge Müdürlüklerine ibraz edilmesi zorunludur.
h) 2023-2024 sezonunda oturma izni alıp amatör bir kulüpte lisans çıkartarak futbol oynayacak yabancı uyruklu futbolculara, 2024-2025 sezonunda Bölge Müdürlüklerimize vize veya transfer işlemi için başvurduklarında, futbolcunun oturma izninin bitiş süresine bir (1) aydan daha uzun bir süre kalmış ise, bu futbolcuya oturma izninin bitiş süresinin son tari- hine kadar geçerli olduğu lisansa yazılarak lisans verilir. Bu futbolcu oturma izninin süresi bitmeden yeni oturma izninin aslını getirdiği takdirde, lisansınüzerine oturma izninin geçerli olduğu son tarih yazılarak yeni lisansı verilir.
Diğer ülke Futbol Federasyonlarına bağlı kulüplerden transfer işlemi yapılacak yabancı uyruklu futbolcuların tescil işlemi için 2006 ve daha küçük doğumlular işlem bedeli olan 10.000 TL’nin % 50’si olan 5000 TL ve 2005 ve daha büyük doğumluların işlem bedeli olan 25.000 TL’nin % 50’si olan 12.500 TL’nin TFF hesabına yatırıldığına dair banka dekontunu vermek zorundadır. Geri kalan miktar olan 5.000 TL veya 12.500 TL uluslararası transfer işlemi ta- mamlandıktan ve lisans verilmeden önce TFF hesabına yatırılacaktır (Sertifika-sı gelen veya talebin üzerinden 30 gün geçmesinden dolayı tescil hakkı kazanan yabancı uyruklu futbolcunun kulübe tescilinden vazgeçildiği takdirde yatırılmış olan % 50’lik miktar kulübe iade edilmez). Uluslararası transfer talebinde bu- lunan futbolcu için kulüp (Ek: 17)’de belirtilen bilgileri içeren başvurularını Türkiye Futbol Federasyonu Amatör İşler Müdürlüğü’ne Bölge Müdürlükleri kanalı ile vererek ilgili Federasyondan Uluslararası Transfer Tescil Sertifikası talep edilecektir.
Uluslararası Transfer Tescil Sertifikası talebinde bulunan yabancı uyruklu futbolculardan Türkiye Futbol Federasyonunca lisans verilmesine karar verilen futbolcuların kulüpleri başvuruda yatıracakları miktarı ve lisans verildikten sonra yatıracakları miktarı her kulüp için özel olarak TEB tarafından oluşturulan İBAN numaralarına yatıracaklardır. TFF adına yapılacak işlemlerde özel İBAN numaraları kulüplerimize TFF Bölge Müdürlükleri tarafından verilecektir. Yukarıda belirtilen Özel İBAN numaraları TFF işlemleri dışında kullanılmayacaktır. hesaba yatırılan banka dekontunu diğer belgelerle birlikte işlem yaptıracağı TFF Bölge Müdürlüğüne vereceklerdir.
Yabancı uyruklu futbolcu transferi yapan kulüpler ayrıca, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu hesabına (Türk Ekonomi Bankası her kulüp için özel olarak TEB tarafından oluşturulan İBAN numaralarına yatıracaklardır. TASKK adına yapılacak işlemlerde özel İBAN numaraları kulüplerimize ASKF’ler tarafından verilecektir. Yukarıda belirtilen Özel İBAN numaraları TFF ve TASKK işlemleri dışında kullanılmayacaktır.
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu futbolcu ilk kez(Filiz)lisans çıkarttığında 2006 ve daha sonraki doğumlulardan lisans bedeli olarak 250 TL TFF’ye ve 250 TL TASKK hesabına İşlem bedeli olarak yatırılacaktır. 2001-2005 arası doğumlu yabancı uyruklu futbolcular filiz lisans çıkarttığında 10.000 TL olan bedelin % 50’si olan 5.000 TL’yi, 2000 ve daha önceki yıllarda doğmuş yabancı uyruklu futbolcular Filiz lisans çıkarttığında 18.000 TL olan bedelin %50’ si olan 9.000 TL’yi TFF hesabına yatırıldığına dair banka dekontunu işlem yaptırdığı TFF Bölge Müdürlüğüne vermek zorundadır. Yabancı uyruklu futbolcuların lisans vize bedeli işlemlerinden dolayı Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu hesabına her kulüp için özel olarak TEB tarafından oluşturulan İBAN numaralarına yatıracaklardır. TASKK adına yapılacak işlemlerde özel İBAN numaraları kulüplerimize ASKF’ler tarafından verilecektir. TASKK’a 250 TL işlem bedeli yatırılacaktır. Yukarıda belirtilen Özel İBAN numaraları TASKK işlemleri dışında kullanılmayacaktır.
2001 - 2005 doğumlular için geri kalan miktar olan 5.000 TL ve 2000 ve önceki yıllarda doğmuş futbolcular için geri kalan miktar olan 10.000 TL’yi uluslararası sertfika talebi işleminin tamamlanmasından ve lisans verilmeden önce TFF hesabına yatıracaktır.
Filiz lisans için başvuru yapıp, lisanslı olduğu tespit edilen yabancı uyruklu futbolcular yaş durumuna göre 15.000 TL veya 25.000 TL uluslararası sertifika talebi işleminin tamamlanmasından ve lisans verilmeden önce TFF ‘nin her kulüp için özel olarak TEB tarafından oluşturulan İBAN numaralarına yatıracaklardır. TFF adına yapılacak işlemlerde özel İBAN numaraları kulüplerimize TFF Bölge Müdürlükleri tarafından verilecektir. Yukarıda belirtilen Özel İBAN numaraları TFF işlemleri dışında kullanılmayacaktır.
Türkiye’de bir üniversiteye kayıt yaptıran ve öğrenciliğinden dolayı (10ay) oturma izni almış olan yabancı uyruklu futbolcuların tescil işlemlerinde TC uyruklu futbolculara uygulanan ücretlerin aynısı uygulanır. 18 yaş ve altı yabancı uyruklu futbolcu filiz lisans talebinde bulunduğunda 10 yaş ve sonrası aralıksız olarak Türkiye’de ikamet ettiğini resmi belgelerle kanıtladığı taktirde filizlisans verilir.