Bartın’da çiftçinin tarımsal üretiminin başında fındık geliyor. Özellikle sahil kesimi çiftçisi geçimini fındıktan kazanıyor. Devletin belirlediği fındık alım fiyatlarına rağmen çiftçi, yıllardır tüccarın elinde alım pazarlığında can çekişiyor. Bu yıl üretime umutla başlayan çiftçiyi hem tüccar hem Kahverengi Kokarca vurdu.
Tarım mücadele edemedi
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kokarcanın fındık tarlalarında yaygınlaşmasının önüne geçemedi. Bartın Valiliği dahil toplantı üstüne toplantı yapıldı. Ancak etkin bir mücadele yürütülemedi. Kokarca, fındığa vereceği zararı verdi. Mahsulünün yarısını tarlada bırakan çiftçi hüsrana uğradı. Hasatını kurtarabilen kendisi şanslı saydı.
Çiftçi Kokarcaya yenildi
Hasat zamanın çiftçinin gözü fındık alım fiyatına dikildi. Kilo başına 160 TL alım açıklandı. Rakam üretim maliyetini kurtarmasa da çiftçi yine de sevindi. Bu seferde Valilik ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü mücadele edemediği için fındığı basan Kokarcaya yenildi. Kokarcayı bahane eden tüccar, çiftçiyi kıskacına aldı.
Haraç mezat fındık alımı
Kokarca dolayısıyla fındık tadının acılaştığını ve fındığın çürüdüğünü bahane eden tüccar randıman kırdı. Fabrikalarla anlaşan tüccarlar sağlam ya da randımanı yüksek olsa bile Bartın’daki Kokarca istilasını çiftçinin önüne mazeret olarak sürdü. 160 lira olan alımı aşağı çektikçe çekti. Haraç mezat fındık alımı yaptı.
Fırsatçılığa kimse ‘dur’ demedi
Fındığını 70 ile 80 TL’den satabilenler kendini şanslı saydı. Bu rakama satmak istemeyenlerin de elinde mahsulü kaldı. Sesinin duyulmasını bekleyen çiftçi ne Valilikten ne de Müdürlükten beklediği desteği bulabildi. Fındık piyasasındaki bu fırsatçılığa kimse ‘Dur’ demedi.
Müdürlük Cuma buluşmalarında, Valilik sessiz
Bu arada Müdürlük Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı talimatla 81 ille birlikte her hafta toplam 12 köy olmak üzere Cuma Buluşmalarına çıktı. Valilikten mücadele toplantısının dışında ses çıkmadı. Bartın’daki fındık üreticisi de ortada kaldı.
NURDAN EROĞLU