Yaşayan hazine
Bartın’da maket ev yapımı sanatını icra eden Ahmet Güldür, mesleğini yirmi yıldan fazladır sürdürüyor. Geleneksel bilgi ve tecrübesini çıraklarına aktaran Güldür, Maket evleriyle kent belleğinin korunması ve aktarılmasına da katkı sunuyor. Maket ustası Ahmet Güldür’ün hayatı ve sanatı yaşayan insan hazineleri bağlamında değerlendirilerek ‘Yaşayan İnsan Hazinesi Ulusal Listesi’nde yer almaya hak kazanarak Bartın’ın gurur kaynağı oluyor.
Misyon; kültürümüzü yaşatmak ve korumak
Usta Güldür, küreselleşme ve popüler kültür karşısında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kültürleri korumak, onları gelecek nesillere aktarmak ve yaşatmak misyonuyla 2000 senesinden beri Bartın’ın unutulmaya yüz tutmuş tarihinin mimarisini maketlerinde yaşatıyor.
Naht sanatından Maket’e uzanan serüven
90’lı yıllarda ‘Naht’ sanatı ile başladığı yolculuğuna maket sanatını da ekleyerek yaklaşık 30 yıllık birikimiyle ortaya çıkardığı eserleri Bartın evlerinin sivil mimarisinin birebir örneği. Evlerin eski fotoğraflarından ve araştırmalarından yola çıkarak evlerin birebir ölçülerini ölçeklendirerek maketlerinde uyguluyor.
Tarihi Bartın’a ışık tutuyor
Usta Güldür, içinde 1800 küsur ev bulunduran, çoğu yıkılan ve yıkılmaya devam eden Bartın mimarisinden kültürümüzü temsil eden özelliklere sahip olan yapıları özenle bulup araştırarak aylar süren çalışmalar sonucu birbirinden değerli eserler ortaya çıkartıyor.
Sadece usta değil aynı zamanda öğretmen
Ahmet Güldür’ün uzun dönemdir çalıştığı atölyesi aynı zamanda artık öğrenci yetiştiriyor. Bartın Belediyesi ile ortak olarak geliştirilen proje kapsamında Güldür’e ait Maket Atölyesi’nde 14 kişiye Naht sanatı ve Maket sanatı öğretiliyor. 2 Ekim’de başlayan ve 4 ay boyunca sürecek olan bu eğitimden faydalanan öğrencilerinin ilgisinin yoğun olduğunu belirten Güldür, “ Bartınlı öğrencilerimizin ilgisinden memnunum. Öğrencilerimin çoğunluğunu öğretmenler oluştururken Trabzon, Rize ve Sakarya’dan da çok sayıda öğrencim sırf bu sanatı öğrenip illerde yaşatmak için Bartın’a geliyor. Yalnızca Bartın Belediyesi ile beraber açtığımız kursa atölyede yerimizin dar olmasından dolayı 14 kişi ile devam ediyoruz. Şunu da söylemek istiyorum ki şu anda Bartın’da bu sanatı benden sonra devam ettirebilecek biri yetişmiyor” dedi.
300 yıllık tarihi maketlere sığırdı
Kentin 300 yıllık sivil mimarisine ışık tutan çalışmaları şehrin çeşitli yerlerinde vatandaşlarla buluşuyor. Bartın Müzesinde Art Nouveau ve barok etkileri taşıyan zamana meydan okuyan Bartın evlerinin sergilenmesinin yanı sıra, Hükümet Konağı Binası, Eski Belediye Binası ve Bahçesi, Aşağı Cami’de bulunuyor.
10 yılın emeği
Güldür'ün 10 yıl el emeğiyle yaptığı kentin tarihi evleri, taş hanları, şadırvanları, su terazisi, taş fırınları ve Arnavut kaldırımları gibi eserleri, Bartın Belediyesince hizmete açılan Gazhane Kültür Parkı’nda sergileniyor. Bir evin sadece çatısındaki kiremitleri yapmanın bile bir buçuk iki ay sürdüğünü söyleyen Güldür, Gazhane Parkı’nda sergilenen maket evlerin devamı geleceğini de ayrıca belirtti.
Türkiye’de tek!
Bartın Kent Tarihi Müzesi, Ahmet Güldür tarafından Naht sanatı ile yapılmış, Türkiye’de tek, 3,5 metre uzunluğunda, dünyanın en büyük Yasin-i Şerif’i eserini sergiliyor. Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan, sadece üzerindeki yazıları hazırlamanın bile 2 ay sürdüğü bu eser 8 aylık emek sonucu ortaya çıkarak Bartın kültür mirasına çok önemli bir katkı da sağlıyor.
ŞEVVAL ALTINTAŞ