Sonbahar geldi. Halk arasında “hastalık zamanı” diye tabir edilen bu mevsim geçişinde grip ve soğuk algınlığı mevsimi de başladı. Bağışıklık sistemini güçlendirme açısından oldukça yararlı bitkilerin karışı karışımlarından olan kış çayını öneren Bartınlı aktar Recep Çolak şu ifadeleri kullandı:
Grip virüsüne dayanıklı olmamızı sağlıyor
“Dedelerimiz ve ninelerimiz yıllarca gripten bu çaylarla korundu. Günümüzde bu bitkiler alternatif tıp olarak adlandırılıyor. Bilim artık bitkilerin gerçek bir şifa kaynağı olduğunu destekliyor. Kış çayı da şifalı bitkiden oluşan bir karışım. Bu çay bir ilaç değil. Sadece vücut direncinin arttırılmasına destek olup grip virüsüne dayanıklı olmamızı sağlıyor. Tıbbi ilaç tedavisi esnasında da iyileşme sürecini destekleyici bir karışım.”
İşte faydaları…
Çolak, kış çayının faydalarını, “Kış çayı tek bir bitkiden veya bitkilerin karışımından hazırlanan faydalı bir içecektir. Soğuk günlerde içimizi ısıtır, bağışıklığı kuvvetlendirir, soğuk algınlığı hastalıklarını iyileştirir, vitamin kaynağıdır ve kış çayı çikolata, reçel, kurabiye, kek ve diğer tatlılar olmadan içilmelidir. Kış çayını kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı, incir ve diğer kurutulmuş meyveler ve biraz balla içmek daha faydalıdır. Soğuk havalar aniden bastırınca vücudumuzun mevsime adapte olması zaman alır. İlk 10-15 gün soğuk havalara alışmaya çalışırız. En çokta bu zamanlarda vücudumuz içten ısınmaya gerek duyar, bunu da en iyi kış çayları yapar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda da hastalıklara kolay yakalanmayı engeller. Kış çayları grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca bu hastalıklara yakalanmadan önce belli aralıklarla hazırlanıp içilirse bu hastalıklara karşı vücudu korur. Karın ağrısına özellikle bağırsaklarda oluşan ağrılara iyi gelir. Burun akıntısına fayda sağlar. Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelerek stresi yok eder. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Balgam söktürücü etki yapar. Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir. Astıma iyi gelen kış çayı nefes darlığını da giderir. Bağırsak gazlarını giderici etkisi vardır. Ağrı kesici özelliği vardır. Bronşite iyi gelir. Kış çayı koruyucu olarak günde 3-4 bardak tüketilebilir” ifadelerini kullandı.
Bitkiler nasıl demlenmeli?
Kış çayını demlemenin püf noktalarını da anlatan Aktar Çolak, “Kış çayı için öncelikle doğru bitkileri temin etmek gerekir. Kullanılacak bitkilerin birbirinin faydalarını yok etmemeleri doğru demleme sürecindeki ilk aşamadır. Bitkileri suyla birlikte haşlamadan ve kaynatmadan, kaynamış suyun içine atıp demleme süresini geçirmeden beklemek gerekiyor.
Kış çayını demlediğimiz zaman hemen içmeli, her içimde taze olarak demleyip tüketmek gerekiyor. Ihlamur kış çayı dediğimizde aklımıza ilk gelen şifalı bitkilerden biridir. Özellikle soğuk algınlığı sürecinde oldukça faydalı etkiler gösterecek, olumlu etkilerini hemen göstermeye başlayacaktır. Ihlamur tek başına içildiği gibi başka bitkilerle karıştırılıp da tüketilebilmektedir. Bir tutam ıhlamurun üzerine yeteri kadar su ekleyip 5 dakika bekleyelim. İçine bir küçük çubuk tarçın koyup içebiliriz. Ihlamuru içerken tercihen limon da damlatılabilir. Ancak ıhlamur yapılırken kısık ateşte ve taşırmamaya dikkat edilmelidir.
Zencefil kök bitki olduğu için demliğin içine zencefil, kuşburnu, tarçın ve karanfil konulduktan sonra demlik yarısından biraz fazlasına kadar su ile doldurulur ve 5 dakika kaynatılır. Demliğin altı kapatılınca içerisine alıncaya kadar ıhlamur eklenir en az 5 dakika demlenir. Su bittiğinde ikinci defa su çekilebilir tüm malzemelerle birlikte tekrar demlenir. İkinci defa içindeki su bittiğinde ıhlamur malzemeleriyle atılır” dedi.
EREN SARIKAYA