Bartın’da etkili olan sağanak yağışlar, kentte su baskını riskini gündeme getiriyordu. Ancak 2024 yılında tamamlanarak hizmete alınan ve yaklaşık maliyeti 1 milyar 820 milyon TL’yi bulan Kozcağız Barajı, bölgedeki sel riskini önemli ölçüde azaltıyor. Temelden itibaren 54 metre gövde yüksekliğine sahip olan baraj, aynı zamanda tarımsal sulama açısından da büyük bir fayda sağlıyor.
Bartın, Karadeniz’e kıyısı olması nedeniyle yoğun yağış alan bir bölge olarak öne çıkıyor. Geçmiş yıllarda yaşanan sellerin Bartın ve çevresine verdiği zararın ardından projelendirilen Kozcağız Barajı, özellikle taşkın riskini azaltmak amacıyla inşa edildi.
24 Bin 600 Dekar Araziye Hayat Veriyor
Baraj, 46 milyon metreküp su biriktirme kapasitesiyle, ani yağışlardan kaynaklanan su akışını düzenliyor ve taşkınların önüne geçiyor. Sel baskınlarının önlenmesi sayesinde, hem yerleşim yerleri hem de tarımsal alanlar korunmuş oluyor.
Kozcağız Barajı’nın etkisi sadece sel riskinin azaltılmasıyla sınırlı değil. Baraj, Kozcağız Ovası’ndaki 24 bin 600 dekar arazinin sulanmasını da sağlıyor. Bu durum, bölgedeki çiftçiler için büyük bir ekonomik avantaj yaratıyor.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
Şimdi azaltıyor belki ama son iki selde de faydadan çok zarar verdi. Barajı yapıp kapaklarını yapmadıkları için iki selde de fayda yerine zarar verdi.