Hodan, Sağırdili ya da kaldırık otu olarak bilinen ıspıt, köylerden toplanarak tezgahlarda kilosu 75 liradan satışa sunuldu.Galla Pazarı'nda yeni yeni talep gören ıspıt, pazarın en pahalı ürünü olarak öne çıktı.
Ispıt Otu Faydaları Nelerdir?
Ispıt, lezzetiyle bilinen bir bitki olmanın ötesinde, sağlık açısından birçok fayda sunuyor. Ispıt, eski çağlarda savaşa giden askerlere cesaret verdiği için kullanıldığına dair ilginç bir geçmişe sahip. Alternatif tıbbın önemli bir silahı olarak görülüyor. Tamamen doğal olarak yetişen bu ot, birçok hastalığa şifa oluyor. Ispıtın; idrar söktürücü özelliği vardır, balgam söktürücü özelliği vardır, boğaz ağrılarına iyi gelir, bademcik iltihabına iyi gelir, ter atıcıdır, öksürük kesicidir, antidepresif etki gösterir ve depresyona iyi gelir.
Bartın Klasiği Yumurtalı Ispıt
Karadeniz’de özellikle Bartın ve Zonguldak yöresinde bolca yetişen bir sebze türü olan ıspıtın çeşitli şekillerde yemeği yapılıyor. Bartın’da ıspıt denince akla ilk gelen ise yumurtalı ıspıt yemeği.
Ispıt yemeği; yarım kg ıspıt, 3-4 adet kuru soğan, 3-4 adet yumurta, 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz, pulbiberi ve karabiber ile yapılıyor.
Nasıl Pişirilir?
Ispıtlar yıkanıp, haşlanır ve süzülür. İnce ince doğranan kuru soğanlar sıvıyağında kavrulur. Pul biber eklenir. Birkaç dakika daha kavrulduktan sonra haşlanan ıspıtlar ilave edilir. 5 dakika daha kavrulur. Üzerine yumurta kırılır. Tuz ve karabiber eklenir ve tekrar pişmeye bırakılır. Piştikten sonra servis edilir.
ŞEVVAL ALTINTAŞ