Türkiye'de kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede 2024 yılı için geniş çaplı bir seferberlik başlatıldı. Özellikle fındık üretimiyle bilinen Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Bartın gibi illerde zararlının etkilerini azaltmak amacıyla kapsamlı biyolojik, kimyasal ve biyoteknik mücadele yöntemleri uygulanıyor.
Türkiye'de ilk kez 2017'de görülen kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys), başlangıçta ekonomik açıdan büyük bir tehlike oluşturmazken, 2023'te yağışlı geçen bahar sezonunda ilaçlama çalışmalarının etkisiz kalmasıyla lokal alanlarda ciddi ekonomik kayıplara yol açtı. Bu gelişmelerin ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde zararlıya karşı etkin bir mücadele planı devreye sokuldu. 2023 yılında uygulamaya konan "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" ile başlayan süreç, 2024'te "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği" olarak daha geniş kapsamlı bir mücadeleye dönüştü.
Kahverengi kokarca böceğine karşı mücadelede dört ana yöntem öne çıkıyor:
Mekanik Mücadele: Zararlı böceğin bulunduğu alanlarda süpürme ve toplama işlemleri yapılıyor.
Biyoteknik Mücadele: Böceğin davranışlarını etkileyen feromon tuzaklar kullanılarak popülasyonu kontrol altına alma çalışmaları yürütülüyor. Bu çerçevede 2024 yılı için 4.150 feromon alımı gerçekleştirildi ve 3 bin 500 feromon dağıtımı yapıldı. Kısa vadede 650 feromon daha dağıtılması planlanıyor.
Biyolojik Mücadele: Doğal düşman olan samuray arısı (Trissolcus japonicus) kullanılarak biyolojik mücadeleye ağırlık veriliyor. 2024 yılı boyunca toplamda 207 bin 286 samuray arısı üretimi yapılarak salım gerçekleştirildi. 2025 yılı için ise bu sayının 300 bine çıkarılması hedefleniyor.
Kimyasal Mücadele: Popülasyonun yoğun olduğu bölgelerde kimyasal ilaçlama yapılması planlanıyor. Özellikle kışlak mücadelesinde sahipsiz alanlarda ve kamusal alanlarda belediyeler, muhtarlıklar ve ilgili bakanlık birimlerinin iş birliğiyle ilaçlı mücadele devam ediyor.
Haber Merkezi
İlaçlama için zaman belirlenip devlet millet el ele ilaçlama yapılsın geniş kapsamlı olsun