Bartın’da fahiş kiralar ve kira zamlarından dolayı ev sahibi-kiracı çekişmeleri tüm yurtta olduğu gibi artık kronik sorun haline geldi. Zamlarda 2 dönem üst üste uygulanan yüzde 25 barajı da soruna çözüm olmadı. Bazı ev sahipleri devletin belirlediği orana razı geldi. Bazıları da kiracısıyla ters düşüp ya zorla evden çıkarmaya kalktı ya da mahkeme yoluna gitti.
Adliyelere dava açılmaya devam ediyor
Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarında devreye bu sefer arabulucuk uygulaması girdi. Uygulama mahkemelere açılan dava yükünü biraz olsa hafifletti. Ancak yine de Adliyelerde birçok tahliye davası açılmış ve sonuçlanmayı bekliyor durumda.
Yüzde 65 zam mutlu etmedi
Bu yıl zamlarda yüzde 25 kuralı uygulamadan kalktı. Devletin enflasyon oranlarına göre belirlediği zam oranı yüzde 65 oldu. Kiracılar bu oranla zam yaptı. Belirlenen bu oranda eski kiracısı olan sev sahiplerini memnun etmedi. Oran yeni kiraya verilen evlere göre düşük kalınca yine birçok ev sahibi ya mahkeme yolunu tercih ediyor ya da kiracıyı bir şekilde evden çıkarmanın yollarını arıyor.
Tapu değişikliği yapılıyor
Tahliye davasını kaybeden ev sahiplerinin kiracısını çıkarmak için bulduğu yeni yöntem ise hem ilginç hem de bir o kadar hileli. Ev sahipleri tapu değişikliği yolunu seçiyor. Tanıdığı bir emlakçıya evin satışını veren ev sahibi ya evin satışını yapıyor ya da kendisinin bildiği ve güvendiği birine bu değişiklikle evini satmış gibi gösteriyor.
Davayı kazansa da süreç yeniden başlıyor
Tapuda ev sahibi değiştiği içi kiracı tahliye davasını kazansa bile yeniden aynı yargı süreciyle karşı karşıya kalıyor. Sözde evin yeni sahibi kiracıya önce tapu değişikliğini bildiriyor. Daha sonrada kiracıyla anlaşma yoluna gitmeden arabulucuya başvuruyor. Arabulucuda da kiracıyla anlaşmayan ve direk kiracının evden tahliyesini isteyen yeni ev sahibi mahkemeye gidiyor ve tahliye davası açıyor.
Kiracının kazandığı bir önceki mahkemenin önemi de böylece kalmıyor ve aynı mahkeme süreci sil baştan başlıyor.
NURDAN EROĞLU