ÖSYM her yıl yaklaşık 11 ile 14 milyon arasında değişen adaya 60’ın üzerinde farklı sınav uyguladığını ifade eden Milletvekili Aldatmaz, Meclis Genel Kurulunda şöyle konuştu;
ÖSYM ülkemizde dünya standartlarında ölçme ve değerlendirme hizmeti veren bu konuda her türlü yetkinliğini ispat etmiş, bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanarak sürekli kendini geliştiren güvenilir bir kurumumuzdur. ÖSYM her yıl yaklaşık 11 ile 14 milyon arasında değişen adaya 60’ın üzerinde farklı sınav uygulayan bir kurumdur. Bu sınavlar dışında yine her yıl anlaşmalı olduğu kurumlar için yaklaşık olarak 25 yerleştirme işlemi de gerçekleştirmektedir.
Hedef tüm bölgelere yaymak
Bu sınavların bazıları basılı kağıt ortamında uygulanırken bazıları ise e-sınav merkezinde elektronik ortamda uygulanmaktadır. Yeni teknolojilerden faydalanarak e-sınav uygulamasını tüm bölgelere yaymak ÖSYM’nin hedefleri arasında yer almakta ve kurum bu konuda çalışmalarına aralıksız olarak devam etmektedir. Bu kapsamda e-sınav hizmetinin yaygınlaştırılabilmesi, e-sınav hizmetinden faydalanmak isteyen adayların hizmete erişiminin kolaylaştırılması amacıyla Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da e-sınav merkezleri açılmıştır ki özellikle belirtmek gerekirse Ankara Esenboğa E-Sınav Merkezi aynı anda 5 bin adayın elektronik sınava girebilme kapasitesiyle dünyada en büyük elektronik sınav merkezlerinden bir tanesidir.
2024’de başarıyla yapıldı
E-Sınav merkezlerinde bugün 10 farklı dilde sınavlar gerçekleştirilebilmekte daha önce basılı kağıt ortamında yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı, eczacılık alanında Yurtdışı Yüksek Öğretim Diploma Denklik Sınavı, Eczacılıkta Uzmanlık Giriş Sınavı, Gelir İdaresi Başkanlığı Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı, Gelir İdaresi Başkanlığı Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı gibi sınavlar 2024 yılında elektronik ortamda başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Kamu sınavlarında yeni dönem
Ayrıca Yeni Nesil Sınav Projesi kapsamında TOFEL benzeri okuma, yazma, dinleme ve konuşmadan oluşan 4 dil becerisini ölçen İngilizce ve Türkçe yeterlilik sınavı alt yapısı hazırlıkları tamamlanmıştır. 2025 yılından itibaren kamu kurum ve kuruluşlarının dil yeterliliği konusundaki ölçme ve değerlendirme taleplerinin yeni nesil dil sınavlarıyla karşılanması planlanmaktadır.
2024 yılında yapılan sınavlar
2024 yılında ÖSYM bünyesinde bugüne kadar yaklaşık 13 milyon 900 bin adayın katıldığı 19’u elektronik, 14’ü özel yetenek sınavı olmak üzere toplam 84 farklı oturumda birçok sınav gerçekleştirilmiştir. Bu sınavlardan YKS sınavında TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda toplam 732 sınav merkezinde 743 bin 666 görevli gözetiminde 5 milyon 373 bin 978 aday KPSS sınavında farklı oturumlarda 959 sınav merkezinde 744 bin 14 görevli gözetiminde 5 milyon 844 bin 100 aday sınav ve ölçme değerlendirme hizmeti almış, ayrıca Türkiye Yurtdışından Öğrenci Kabul Sınavında da 2024 yılında 36 farklı ülkeden 35 bin 81 öğrenci katılmıştır.
2025 bütçesi hayırlı olsun
Yine bu sınavlarda engelli ve sağlık sorunu yaşayan yaklaşık 154 bin 252 aday AK Parti Hükümetleri tarafından uygulanan sosyal bir devlet anlayışı olarak engellilere pozitif ayrımcılık ilkesiyle sağlık durumlarına uygun özel koşullar sağlanarak sınavlara alınmışlardır. Böylesine büyük organizasyonları baştan sona planlamak, gerekli sınav evraklarını hazırlamak, yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerine güvenle ulaştırmak, sınavları gerçekleştirmek ve merkeze geri dönüşleri sağlamak, bu sınavların ölçme ve değerlendirme işlemlerini yapmak sınav sonuçlarına göre yerleştirme işlemlerini yapmak ve bunları neredeyse sıfır hatayla tamamlamak çok büyük bir organizasyon alt yapısı, yeteneği ve özverisi gerektirir. Tüm ÖSYM çalışanlarına gösterdikleri özverili ve başarılı çalışmalardan dolayı tebrik ediyor, 2025 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
NURDAN EROĞLU