Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıklamasında “Türkiye’de, her il sınırı kapsamında beklenen en büyük deprem: Bartın M6,7, Batman M6,5, Bayburt M6,5, Bilecik M6,5, Bingöl M7,2, Bitlis M6,5, Bolu M7,5, Burdur M7,0,Bursa M7,1. Buradaki büyüklükler yalnız il başkentinde değil, tüm il kapsamındadır.” ifadelerine yer verdi.
Eğer M6,5'ten küçük ise o il içinde yıkıcı büyük bir deprem beklenmediğini belirten Ercan’ın açıklamasına göre M6,7 olarak belirttiği Bartın yıkıcı büyük deprem riski taşıyor.
Öngörüm değil
Ercan, beklenen en büyük depremleri alfabetik sırayla açıklamasından sonra Türkiye genelinde soru işaretleri oluşmaya başladı. İkinci bir açıklamada bulunan Ercan, “İki gündür abc sırasına göre her ilin deprem çekincesini açıklıyorum. Ancak kimi yurttaşlarca, anlaşılmayıp yanlış yorumlanıyor. Verilen büyüklük il merkezi için değil, tüm il için beklenen en büyük deprem(deprem riski).Beklediğim, öngördüğüm, uyardığım, kestirdiğim deprem değil.
Eğer M6,5 ise o il içinde yıkıcı büyük bir deprem beklenmediğini, ilin ilçeleriyle güvenli olduğunu gösterir. Bazan il merkezinde beklenen deprem büyüklüğü, il kapsamında beklenen depremden küçük olabilir. "
Yer sarsıntıları hissedilecek
"Deprem odağı yaşadığınız ilde olmasa bile, yer sarsıntıları sizin ilinizin altından geçecek, yapınızı sarsacaktır. Etkilenmeniz, depremin işleyişine, yer-yapı ilişkisine bağlı olarak değişecektir. Depremde en yıkıcı olan yer-yapı sarsıntı sıklığı örtüşmesidir(rezonans).” dedi.
En güvenli iller
Ercan’a göre yıkıcı deprem bakımından Türkiye’nin en güvenli önce gelen illeri ise, Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Ş. Urfa, Mersin ,Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.
Peki?
Bartın’da bir hafta içinde üst üste meydana gelen iki deprem sonrası Ercan tarafından yapılan açıklama ile birlikte akıllarda şu sorular beliriyor; olası bir depreme ne kadar hazırlıklıyız ? Olası bir depreme karşı nasıl önlemler alınmalı?
Berkan KAYA