Bartın Valiliği bunun gibi yiyecek ve içecek sektöründe yer alan işletmelere menülerde gramaj bilgisi verme zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Ekonomik olması ve hızlı servisten dolayı bu gibi yiyeceklerin vatandaşlarca çok fazla tercih edildiğini ifade eden Valilik, “Son dönemlerde lokanta ve büfe zincirleri gibi işletmelerce, "geleneksel satış yöntemi olarak, ağırlığı ölçülerek satışa sunulması gereken dönerin, döner sandviç, ekmek arası döner, dürüm döner, servis döner gibi" isimler altında farklı fiyatlarla, iskender ve hamburger ürünlerinin ise farklı porsiyonlarda satışa sunulduğu ancak gramaj bilgisine yer verilmemesi nedeniyle fiyat karşılaştırmasının yapılamadığı ve tüketicinin eksik bilgilendirildiği anlaşılmaktadır.” Dedi.
Mağduriyet giderilecek
Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu bilgilendirildiğini kaydeden Valilik, “Ticari teamül ile yerleşmiş satış usulü olarak, ağırlığı ölçülerek ve "farklı gramajlarda satılan döner ürünü ile iskender ürünü ve yaygın olarak tercih edilen hamburger ürünü özelinde tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesini amacı ile; sektörde bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin tarife ve fiyat listelerinde ürünlerin ayırıcı özelliği olarak gramaj bilgilerine yer verilmesi gerekmektedir.” Dedi.
NURDAN EROĞLU