Yağı, tadı, aroması ile damaklarda lezzet bırakan cevizler tezgahlarda yerini almaya başlarken, Bartın halkı bu lezzetten mahrum kaldı ve bu sene cevizin tadına bakıp bakmayacağını merak ediyor.
Yerli ceviz üreticilerinin en tatlı telaşı olan hasat dönemi normal şartlarda Kasım ayı sonuna kadar devam ediyordu ancak normal hava koşullarından farklı seyredilen sıcaklık, cevizi “hasta” etmeye yetti. Buna hem yerli üretici hem de sofrasını ceviz ile süslemek isteyenler üzüldü.
Bartınlı ceviz üreticilerinden bir vatandaş:”Bizim cevizimiz çok kaliteli., çok seviliyor. Ama bu sene cevize sam vurdu. Sadece cevize değil her şeye vurdu ama ceviz çok az. Pazarda fiyatı ne olur belli değil. İki yüzden aşağı olmaz” ifadelerini kullandı.
Üreticiler mevsim şartlarına ve iklim değişikliğine karşı önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak: ”Başka yerlerde damla sulama sistemleri var. Verimli oluyor, hatta hiçbir işlem görmeden pazara ulaşıyor. İnşallah bu sene yaşadığımızı bir daha yaşamayız” dedi.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI