Yeni düzenleme, daha önce yapılandırma hakkını kullanmayan ya da yapılandırmasına rağmen 1 Ocak 2015 itibarıyla borçlarını ödeyemeyen vatandaşları kapsıyor. Bu kişilerin tüm borçları silinecek. Teklif kapsamında, etkisi daha iyi değerlendirilebilmek için detaylı bir analiz de yapılacak.
Söz konusu düzenleme, bütçe teklifinin Meclis Genel Kurulu’na gelmesinden önce yasalaşacak. Teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklikleri içeriyor.
1 Ocak 2012'den itibaren sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için zorunlu hale gelen GSS sistemi, borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminde sınırlamalar getiriyor. Bu kapsamda, borçlu olanlar 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını kaybedecek.
Türkiye genelinde 9 milyondan fazla kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunuyor.
Herhangi bir işte çalışmayan, emekli olmayan, eşi ya da anne-babası üzerinden sağlık güvencesine sahip olmayan herkes GSS’li olmak zorunda.
Brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar aylık prim ödenmesi gerekiyor. 2024 yılı için bu tutar 600 TL olarak belirlenmişti.
Gelir durumu yetersiz olan vatandaşlar, gelir testi yaptırarak GSS prim borcundan muaf tutulabiliyor ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Kararı ile borçlu vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanma süresi 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmıştı.
Bu düzenleme ile vatandaşların 2015 yılı öncesine ait yaklaşık 2 milyar TL’lik GSS prim borcu tamamen ortadan kalkacak. Meclis tarafından kabul edilmesi halinde, ödeme güçlüğü çeken yüz binlerce kişi için büyük bir mali rahatlama sağlanmış olacak.
Haber Merkezi