Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP16), bu yıl Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlendi. Dünya genelinden ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamında desteklenen projesi olan BİRUS, uluslararası düzeyde tanıtıldı.
Konferansta, BİRUS Projesi ekibinden Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Ateşoğlu, “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çalışmaların detaylarını paylaşan Prof. Dr. Ateşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün’ün de aralarında bulunduğu geniş bir katılımcı grubunun projeye yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Ateşoğlu, iklim değişikliğinin günümüzün en önemli çevresel sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, Bartın Üniversitesi’nin Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesi iş birliğiyle bu soruna yönelik örnek uygulamaları hayata geçirdiğini ifade etti. Yerel düzeyde gerçekleştirilen bu çalışmaların, Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum konusundaki ulusal hedeflerine önemli katkılar sunduğuna dikkat çekti.
Ateşoğlu, konuşmasında şunları söyledi:
“Bartın’da hayata geçirdiğimiz projeler, değişen iklim koşullarına uyum sağlama ve bu koşullara dayanıklılığı artırma noktasında ulusal ve uluslararası düzeyde değerli bir vizyon sunmaktadır. Disiplinler arası bir yaklaşımla akıllı sistemlerin kullanıldığı çalışmalarımız, iklim değişikliğine adaptasyon sürecine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda, iş birliği ruhuyla projelerimizi titizlikle sürdürmeye devam ediyoruz.”
Toplantı sırasında katılımcıların sorularını yanıtlayan Ateşoğlu, mühendislik, şehircilik, peyzaj, turizm ve endüstri gibi farklı disiplinlerde yürütülen faaliyetler hakkında detaylı bilgiler verdi.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI