Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Amastris Antik Kentinde Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam başkanlığında yapılan çalışmalarla 2 bin yıllık tarihe sahip yapı ayağa kaldırılıyor. Amastris Antik Kentinde 2 bin 850 metrekare alandaki kurtarma kazısında doğal afetler sonucu yıkılan Roma Dönemine ait Stoa yapı, boyu 9 metreyi bulan mermer sütunlarıyla dikkat çekiyor. Korinth Düzeninde inşa edilen yapı orijinal parçalar kullanılarak gerçekleştirilen titiz çalışmalarla aslına uygun olarak yeniden oluşturuluyor.
Yapılan kazı çalışmalarının bölge tarihiyle ilgili yeni bulgularla Amasra’nın daha da değerlendiğini kaydeden Bağdatlı Çam, “Bu alandaki kazılar sırasında sikkeler, mermer aslan başı biçiminde çörten, terrakotta parçaları çok sayıda seramik buluntular tespit edilmiştir. Buluntularımızdan İmparator Probus sikkesi gümüş ve Roma baskısıdır. Kazılar sırasında en önemli buluntumuz, İmparator Hadrian’a ait sikke, imparatorun 3. Konsüllük Dönemi anısına basılmıştır. Amastris’te kazılar sırasında bulunmuş ilk Hadrian Sikkesi olması açısından oldukça önemlidir” diye konuştu.
Bağdatlı Çam, önceki yıllarda yapılan çalışmalarda Büyük İskender başı, Nymphe (su perisi), Lares (ev tanrısı) heykelleri ile Amulet (tılsımlı muska), farklı dönemlere ait sikkeler ve yazıt parçaları bulunduğunu da sözlerine ekledi.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
Bu güzel haber için teşekkür ederiz. Elinize sağlık. Umarım Amasra'da çalışmalar devam eder ve daha çok tarihi esere ulaşılır.