Kamuoyunun merak ettiği “İnfaz Yasasında değişiklik olacak mı?” sorusunu yanıtlayan Bakan Tunç, bazı suçlarda iyi hal indirimi ve kişiler serbest kaldıktan sonra ortaya çıkan delil ile görüntülerin kamuoyunda rahatsızlığa ve tepkiye neden olduğunu söyledi. Tunç, “Bazı suçlar bakımından denetimli serbestlik uygulanır mı uygulanmaz mu bunu ceza hukukçularımızla konuşmamız gerekir. Kasten öldürme ve kasten yaralama suçlarında denetimli serbestlik uygulamalarının eleştiriye neden olduğunu görüyoruz.” Dedi.
Sonradan ortaya çıkan görüntü ve delil rahatsızlığı
Suç işlendikten sonrada soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz Tunç, “ Kişiler serbest kaldıktan sonra bir takım görüntülerin, delillerin ortaya çıkması toplumda rahatsızlığa neden oluyor. Soruşturma aşamasında görüntülerin ve delillerin elde edilebilmesi, soruşturmanın daha etkin olmasıyla ilgili neler yapılabilir? Adli kollukla ilgili konu yeniden tartışılabilir.” İfadelerinde bulundu.
Suçun karşılığında caydırıcı cezalar
Kişinin işlediği suçun karşılığı bir ceza almasının önemli olduğunu belirten Yılmaz Tunç, “Ceza aldıktan sonra infaz sistemimizin özellikle ceza evinde bir caydırıcılığa neden olması lazım. Bir de ıslaha yönelik ceza evinden tahliye olan kişilerin bir daha suç işlememesi için meslek atölyeleri, mesleki eğitim çalışmalarını gibi çalışmaları daha da arttırmanın çabası içerisinde olacağız.” Şeklinde konuştu.
Duruşma süreleri kısaltılacak
Bilir kişi ve adli tıp raporunun beklenmesinden dolayı uzayan duruşma sürelerinin de kısaltılması gerektiğini vurgulayan Tunç, “Yargı Reformu Strateji Belgemizin başlığı hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir olacak. Bu anlamdaki hazırlıklarımızı önümüzdeki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız bütün istişarelerden sonra kamuoyuyla paylaşacak.” Dedi.
NURDAN EROĞLU