21 Ocak 2018 Pazar
Anasayfa > SAĞLIK > Vücudunuzun doğal zırhı: zerdeçal!
Vücudunuzun doğal zırhı: zerdeçal!

Vücudunuzun doğal zırhı: zerdeçal!

02.01.2018 10:12 12 14 16 18 yazdır
Gülbaharat Aktar’ın işletmecisi Recep Çolak, dünyada kanserle mücadelede etkisi ispat edilmiş en önemli bitkinin zerdeçal olduğunu söylerken şifa deposu zerdeçalın faydalarını gazetemize anlattı.


Nilay Meryem ÇÖMLEK

Tadından dolayı birçok kişinin hoşlanmadığı Zerdeçalın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Hint safranı olarak da bilinen, tadı köriye ve safrana benzeyen zerdeçal, uzun yıllardır medikal özellikli antioksidan baharatlar arasındaki önemini koruyor. 

Modern hayatın bedenimizde yarattığı tahribatı içinde bulundurduğu yararlı maddelerle alt eden zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor. Ülkemizde yeni yeni duymaya başladığımız zerdeçal içerdiği kurkumin benzeri bileşiklerle bilimsel araştırmalara konu olan taze zerdeçal kanserden unutkanlığa kadar birçok hastalığa şifa oluyor. İşte Gülbaharat Aktar’ın işletmecisi Recep Çolak, bu mucizevi bitkinin faydalarını şöyle anlattı:

“Zerdeçal, lifli ve sarı çiçekleri bulunan çok yıllık bir bitkidir. Geniş yapraklara sahip zerdeçalın rizomları bulunur. Rizomlarını toprak altında büyüten otsu bir bitki olan zerdeçalın kök kısmı tüketilir. Kök kısmı kaynatılarak kurutulur ve kullanıma hazır hale getirilir. Sıcak iklimleri seven zerdeçal, tropik iklim bölgelerinde yetiştirilir.


Zerdeçalın faydaları nelerdir?


Özellikle Hindistan, Çin ve Endonezya’da yetişmesi sebebiyle bu ülkelerin gerek mutfağında gerekse tıbbi alanlarında kullanılan bir şifalı bitkidir. Yüzyıllardan beri faydaları bilinen bu şifalı bitki, hastalıklara karşı kullanılmasının yanında yemeklere de ayrı bir tat katmıştır. Zerdeçalın çok faydalı bir bitki olması sebebiyle yemeklerinizde baharat olarak da kullanabilirsiniz. Bu sayede birçok hastalığı önlemiş olursunuz. Mide rahatsızlığı çeken kişiler yemeklerinde, salatalarında baharat olarak mutlaka kullanmalıdırlar. Karaciğere de büyük fayda sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalığa karşı şifa sağlar. Şeker hastaları yıllardır hastalıklarının tedavisini ararlar, tamamen tedavi edilemese de şeker hastalığının vücuda olan olumsuz etkilerini zerdeçalın faydaları sayesinde azaltmak mümkündür. Şeker hastalığı (diyabet) olan kişiler de mutlaka zerdeçalı yemeklerine ilave etmelidirler. Bu şekilde bir parça olsun tedavilerine katkı sağlayabilirler. Ayrıca safra kesesi rahatsızlığı olan kişiler zerdeçalı kullanması gerekenler listesinde yer alır.

Ciltteki yaraların kolay iyileşmesini sağlar. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Depresyona karşı adeta bir antidepresan görevi görür. Baş ağrılarına iyi gelir. Saç dökülmesi, saçkıran gibi rahatsızlıklara da fayda sağlar. Ağız yaralarına iyi gelir.


Kansere karşı koruma sağlar!


İçeriğinde kanseri de önemli ölçüde önleyen kukurmin (cucurmin) adlı madde bulunur. Bu sayede kanserli hücrelerin büyümesini önler. Kolon kanseri, cilt kanseri ve göğüs kanseri gibi kanser türlerine karşı oldukça faydalı bir bitkidir. Prostat kanserine karşı koruma sağlamasının yanında prostat kanseri olan hücrelerin büyümesini önler. Yapılan araştırmalara göre radyasyon kaynaklı kanserlere karşı koruma sağladığı ortaya çıkmıştır. Lösemi yani kan kanserine karşı da faydalı bir bitkidir. Yapılan araştırmalara göre çocuklukta lösemiye yakalanma oranını düşürür.


Zerdeçal ile gribe karşı kalkan edinin!


Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıkları birçok kişinin canını sıkar. Bu hastalıklara karşı korunmak için bir bardak ılık sütün içine bir çay kaşığı zerdeçal tozu eklenir. İyice karıştırılır ve içilir. Bu şekilde öksürük, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlanabilir. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Kemik ve eklem ağrılarına karşı yararlı sağlar. Hafif eklem ağrılarının yanı sıra eklem iltihabına da iyi gelir. Romatizma, osteoartrit ve romatoid artrit için de faydalı bir bitkidir.


Kalbinizi koruyun


Zerdeçalın faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Kalp hastalığı olanlar, kalp damar tıkanıklığı yaşayanların da şifası zerdeçaldadır. Araştırmalara göre zerdeçal tüketen kişilerin kalp damarlarında daha az plak oluşumu görülür ve daha az tıkanıklık olur. Kısacası kalp dostudur. Kalbi korur.


Kolesterolü dengeler


Kolesterol günümüzde birçok kişinin derdidir. İstediğini yiyememek, yediklerine her zaman dikkat etmek bir süre sonra insanları yormaya başlar. Bu gibi sebeplerle kolesterol hastalığına çare aramak günümüzde çok yaygındır. İşte zerdeçal faydaları sayesinde kolesterolü de dengeler ve bir parça da olsa rahat yemek yemeyi sağlar.


Hafızanızı kuvvetlendirir


Çabuk öğrenmek, belleğin güçlü olması beyinle alakalıdır. Aynı zamanda birşeyleri hatırlamamak da insanları üzer ve yorar. Bu şifalı bitki çabuk öğrenmeye, öğrenme kabiliyetinin artmasına yardım eder. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir, unutkanlık ve alzheimera karşı iyi gelir. Beyine iyi gelir, beyin fonksiyonlarını geliştirir.”


Zerdeçal nasıl tüketilir?


Birçok faydasından bahsettiğimiz zerdeçal, günlük hayatımızda birçok yerde kullanılabilir. Peki zerdeçal kullanımı nerelerde olmalıdır? Çolak, işte bu sorunun yanıtını da vererek “Zerdeçalı öncelikle yapılan yemeklerde, turşularda baharat olarak kullanmak mümkündür. Hatta keklerde bile kullanabilirsiniz. Özellikle zerdeçallı pilav herkesin denemesi gereken bir yemektir. Bunun dışında dana, kuzu gibi çeşitli et yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Yemeklerde ve salatalarda baharat olarak da kullanılabilir. Diğer bir soru ise zerdeçalın nasıl kullanılacağı ve zerdeçalın nasıl tüketileceği sorusudur. Yemeklerinize ağız tadınıza göre 1-2 çay kaşığı zerdeçalı baharat olarak kullanmanız mümkündür. Baharat eklediğiniz birçok yemeğe ilave edebilirsiniz. Örneğin kısır, dolma ve hatta köftelerin içine bile koyabilirsiniz. Balla karıştırarak da zerdeçal tüketebilirsiniz. Sadece 1-2 çay kaşığı zerdeçal ile kanser başta olmak üzere birçok hastalığa şifa bulabilir, birçok hastalığı ise önleyebilirsiniz. Ayrıca zerdeçalı, zerdeçal çayı veya zerdeçal maskesi olarak da kullanabilirsiniz.” dedi.


Zerdeçalın zararları ve yan etkileri nelerdir?


Bilinen büyük bir zararı ve yan etkisinin olmadığını belirtirken doktor kontrolünde kullanılmasının daha sağlıklı olacağının altını çizen Çolak, Zerdeçalın bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yoktur. Fakat bilindiği gibi her şeyin fazlası zarardır, bu yüzden zerdeçalın da aşırı kullanımından kaçınmak gerekir. Yüksek miktarda kullanılırsa kusmaya sebep olabilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ayrıca safra kesesinde taş olanlar ile gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişiler de kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Karaciğer iltihabı olan kişilerin de zerdeçal tüketmesi tavsiye edilmez. Hamile kadınlar doktorlarına danışıp zerdeçal tüketmelidir.” ifadelerini kullandı. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri