Ecen Sigorta
23 Mayıs 2018 Çarşamba
Anasayfa > EKONOMİ > Kapya, yeni kapılar açıyor
Kapya, yeni kapılar açıyor

Kapya, yeni kapılar açıyor

10.03.2018 14:45 12 14 16 18 yazdır
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ekonomik getirisi oldukça yüksek olan Kapya üretimini özendirmek ve ilimizdeki üretim alanlarının arttırılmasını sağlamak amacıyla izlenecek yol haritası hakkında üreticileri bilgilendirdi.


“Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri” kapsamında ilimizdeki alternatif sebze üretiminin arttırılması ve teşvik edilmesi amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve tescil edilen, Kapya konusunda bir toplantı gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde çok sayıda üreticinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, ekonomik getirisi yüksek olan kapya üretimini özendirici bir noktaya taşımak ve sebze alanları içerisindeki üretim alanlarını arttırılmasının sağlamak amacıyla izlenecek yol haritası hakkında bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirme toplantısına İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube müdürü Emine Sancar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü G. Merve Şen Kul ile ilgili teknik personeller katıldı.

Bayram, toplantıdaki konuşmasında, projenin ilimiz için hayırlı olmasını dilerken, Kapya üretiminin küçük alanlarda getirisi yüksek özelliğe sahip olmasından dolayı ilimiz sebze yetiştiriciliği açısından önemli olduğunu vurguladı. Bu projenin ilimizin Kapya biber üreticiliğinin gelişimine ve ekonomisine katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Bayram, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra proje sorumlusu Şube Müdürü Emine Sancar tarafından projenin hazırlanış ve kabul aşamaları hakkında kısaca bilgi verildi. Ardından da proje teknik sorumlusu olan Dilek Karaaslan teknik bir sunum yaptı. Karaaslan, “İlimizde uygulanacak projde kullanılacak ‘Yalova Yağlık 28’ Kapya biber çeşidi, 1983 yılında ıslah edilmiş, meyveleri 20 gram ağırlığında, meyve eti 4,8 mm kalınlığında ve koyu kırmızı renkli, ortalama verimi 4 ton/da'dır. İlimizde halen 17 bin 414 dekar sebze üretiminin bin 740 metrekaresini Kapya biberi üretimi oluşturmaktadır” dedi.

 



3 bölgede adaptasyonu incelenecek

 

Konuya ilişkin olarak İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, projeyle çiftçilere daha verimli tarım için yöntem ve kaynak sağlamanın yanında yeni teknolojileri kullanarak teknik destek verilmesi, geliştirilen çeşitlerin üstün özelliklerinin üreticilere uygulamalı olarak gösterilmesi ve kaynakların daha etkin kullanabilmesinin amaçlandığı bildirildi. Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından projelendirilen çalışmaya göre; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescilli Yalova Yağlık 28 Kapya Biber çeşidi üretilmesinin teşvik edilmesi ve damla sulama sistemi kurularak ilimizin 3 farklı bölgesinde adaptasyonu hakkında bilgi edinilmesi hedefleniyor.

 

Çanakkale’ye inceleme gezisi yapılacak

 

Enstitü uzmanlarının da katılımlarıyla toplam 50 çiftçiye Kapya yetiştiriciliği ile ilgili gerekli bilgilendirme toplantısının da yapılacağı proje; demonstrasyon, tarla günü, Çanakkale'ye çiftçi inceleme gezisi faaliyetlerini içeriyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri