Ecen Sigorta
21 Haziran 2018 Perşembe
Anasayfa > EKONOMİ > Balık tezgahları sıcak hava kurbanı

Balık tezgahları sıcak hava kurbanı

06.01.2018 10:53 12 14 16 18 yazdır
Bu yıl hava sıcaklıklarının uzunca bir süre mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle deniz suyu sıcaklıkları da geçen yılın üzerinde olduğundan balık tezgahları bir türlü dolmadı.
Balık tezgahları sıcak hava kurbanı


TOLGA AKINER

Balık az olunca fiyatlar da aldı başını gitti. Bartın’da dün yine yerli balık yoktu. Sinop ya da Trabzon’dan gelen balıkların kg fiyatları ise barbun, hamsi ve istavrit için 15 TL’ydi.

Geçen yılki balık bolluğunu herkes hatırlar. Geçen yıl balık sezonuna bolca yakalanan palamut ile merhaba diyen Karadenizli balıkçılar, önce çinekop ardından da sarıkanat ve lüfer ile bereketli bir sezon geçirirken Aralık ayı ile birlikte geçmişe göre çok olmasa da hamsi ile gülmüşlerdi.

 

Deniz hala sıcak

 

Ancak Karadeniz bu sene ne balıkçıların, ne de vatandaşların yüzünü bir türlü güldürmedi. Hava sıcaklıkları ülke genelinde neredeyse Kasım ayı ortasına kadar mevsim normallerinin çok üzerinde seyretti. Bugüne kadar da ara ara mevsim normallerinin üzerind sıcaklıklar yaşanıp, bir türlü beklenen kar yağmayınca deniz suyu da bir türlü soğumadı. Resmi verilere göre; 2016 ile 2017 yılları arasında Karadeniz’in sıcaklığı ortalama 2,7 derece yükseldi. Böyle olunca da balık kuzeye, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelerin karasularına doğru çekildi.

 

Bilinçsiz avcılık ve kirlilik de etkili

 

Buna bir de aşırı ve bilinçsiz avlanma, kirlilik ve küresel iklim değişikliği gibi etmenler de dahil olduğunda balık avı da kayda değer ölçüde azaldı. 2016'ya göre hamside yüzde 40'lık Palamut ve çinekopta da yüzde 70'e yakın bir düşüşün sözkonusu olduğundan bahseden balıkçılar, “Bunlar tam birbirine bağlı olarak yaşayan, birbirinin göçünü takip eden balık türleri” diyerek, biri olmayınca diğerinin de azaldığını söylüyorlar.

 

Tezgahlar boş olan da yerli değil

 

Uzmanların “Kış Kuraklığı” olarak nitelendirdiği bu durum, ülke genelinde olduğu gibi Bartın’da da tezgahlara direkt olarak yansıyor. Balık tezgahlarındaki balık çeşitliliği azalırken, fiyatlar da normalde bu aylarda olması gerekenden çok daha yükseklerde seyretmeye başladı. Üstelik, yerli balık bulmak da oldukça zor. Tezgahlardaki balığın büyük bölümü, Sinop ya da Trabzon’dan gelirken, bölgemizde tutulan az miktardaki balığın alıcısı genellikle balık restoranları oluyor.

 

Fiyatlar kimseyi mutlu etmiyor

 

Durum böyle olunca da ne balıkçı tuttuğu balıktan para kazanabiliyor, ne de balık satıcıları… Vatandaş da hem yerli olmadığı hem de günlük balık gibi taze ve lezzetli olmadığı için ya balık almıyor, ya da pahalı olduğu için her zamankinden daha az balık tüketmek zorunda kalıyor.

Bartın’daki balıkçılarda dün itibariyle balık fiyatları ise İstavrit 15, Mezgit 15, Barbun 15, Çipura 30, Norveç Somon 70 TL olarak etiketlere yansıdı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri